Med

 

Ak ste milovníkmi medu, určite sa v našom sade zastavte. Okrem iného sa totiž venujeme aj včelárstvu a nájdete u nás chutný a kvalitný med. Momentálne staviame včelín pre naše včely, pretože vieme, že med nielen chutí, ale je aj veľmi zdravý.

 

 

Čo je vlastne med a čo obsahuje?

Med je sladká lepkavá tekutina, ktorú produkujú niektoré druhy hmyzu (hlavne včely), tým že zbierajú a zahusťujú sladké šťavy predovšetkým z nektáru kvetov. Je zmesou cukrov, vody a iných zložiek. Typické zloženie medu obsahuje fruktózu, ovocný cukor: 35 – 40 %, glukózu, hroznový cukor: 30 – 35 %, vodu: 10 – 15 %, minerálne látky a stopové prvky ako draslík, sodík, horčík, vápnik, fosfor, jód, zinok, meď a železo, vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, C, D, H, K, E, P, organické kyseliny, aminokyseliny, aromatické látky, peľ, hormóny,  enzýmy a organické farbivá. Všetky tieto látky majú antioxidačný, imunostimulačný, revitalizačný a antibakteriálny účinok.

 

 

 

 

Med sa spomína už v egyptských rukopisoch kde bol známy ako vynikajúci prostriedok na hojenie rán. Používali ho v podstate všetky kultúry a civilizácie. Patrí medzi tzv. superpotraviny a so všetkých prírodných produktov má najvyšší a vyvážený obsah základných cukrov a škálu zložených cukrov, ktoré sú nevyhnuté pre živý organizmus. Sám o sebe je v podstate sterilný a je jednou z mála prirodzene trvanlivých potravín, pretože jeho zloženie zabraňuje vzniku a množeniu mikroorganizmov.

 

  Jeho špecifické zloženie závisí od mnohých faktorov ale najviac o druhu alebo zmesi kvetov, ktoré včely navštívili a tiež podľa lokality, obdobia, sezóny a jednotlivých včelstiev. Podľa pôvodu rozoznávame med kvetový – nektárový (repkový, lipový, agátový), medovicový – lesný (jedľový, smrekový) a zmiešaný (z kvetových a medovicových medov). Med má rôzne chute ale aj rôznu farbu. Farba medu sa určuje podľa Pfundovej stupnice podľa ktorej môže byť med bezfarebný, vodový, veľmi svetlý, svetlý, svetlojantárový, jantárový a tmavojantárový. Okrem farbu sa určuje ešte aj farebný odtieň medu, jeho vôňa, aróma, príchuť, čírosť, viskozita a kryštalizácia.

 

 

 

Viete o liečivých účinkoch medu?

Liečivými účinkami je med známy už tisíce rokov. Vďaka svojmu unikátnemu prírodnému zloženiu pôsobí protizápalovo a antibakteriálne, pomáha liečiť vírusové ochorenia, posilňuje imunitný systém, je obľúbený pri prechladnutiach, ochoreniach dýchacích ciest, chrípke, aftách, zápaloch ústnej dutiny, pomáha pri problémoch s tráviacim traktom a to pri žalúdočných vredoch, hnačke, zápche, pri chorobách žlčníka, pečene, zápale žalúdka, hrubého čreva alebo dvanástorníka, tiež pri problémoch so srdcom alebo vysokom krvnom tlaku, vďaka antioxidantom pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva, má upokojujúce účinky na nervovú sústavu, dokáže zlepšiť kvalitu spánku, zbaviť telo jedov, zmierniť migrény, podporuje krvotvorbu.

 

 

 

 

 

 

Pri vonkajšom používaní môžete jeho vlastnosti využiť pri liečbe popálenín a rôznych rán, pretože pôsobí dezinfekčne a urýchľuje proces hojenia (na tieto účely je určený medicínsky med, ktorý pôsobí ako peroxid vodíka), tiež čistí pleť, zjemňuje popukané pery, je súčasťou mnohých kozmetických výrobkov a používa sa na masáž. Je tiež zdrojom rýchlej energie a ževraj pomáha aj ako záchrana po „opici“. Jednotlivé druhy medov sa líšia svojimi účinkami a sú vhodné pre konkrétny typ problému.

 

 

 

 

Objednajte si z našej ponuky

 

Napíšte nám
Meno:
Telefón: *
E-mail: *
Overovací kód: *
Text správy: *
Správa sa odosiela ...
* - povinné polia