Brusnica veľkoplodá

 

Okrem pestovania čučoriedok sa venujeme aj pestovaniu v poslednom období veľmi obľúbených brusníc. Brusnica veľkoplodá alebo kľukva patrí na Slovensku medzi menej známe druhy ovocia. Pôvodný domov má v Severnej Amerike, kde sa jej ročne vyprodukuje takmer 200 000 ton. V súčasnosti sú už aj na našom slovenskom trhu dostupné jej plody a výrobky obsahujúce brusnice. Informácií o pestovaní a skúsených pestovateľov kľukvy je na Slovensku ako šafránu. Práve pre jej výnimočnosť a vlastnosti sme sa rozhodli zaradiť ju do našej ponuky.

 

V pôvodnej domovine prirodzene rastie na rašelinných, zamokrených a podmáčaných pôdach hlavne v štátoch Massachussets a Wisconsin. V severnej Európe ale aj na Slovensku (hlavne na Orave a podtatranskej oblasti) sa vyskytuje jej príbuzný druh brusnica (kľukva) močiarna, ktorá má trochu menšie, ale šťavnatejšie plody, jej úrodnosť je však podstatne nižšia.

 

 

 

 

 

 

 

  Brusnica veľkoplodá je plazivý krík so štíhlymi plazivými výhonkami dlhými až jeden meter. Veľké rubínovo červené bobule kľukvy o rozmere 1 cm majú mierne trpkú chuť. Plody dozrievajú koncom septembra a v októbri. Dajú sa veľmi dobre skladovať, pretože majú vyšší obsah kyseliny benzoovej. Plody brusnice majú široké využitie. Dajú sa sušiť, zavárať, používajú sa do džemov, kompótov, pečeného čaju, vína, štiav ale veľmi známa a obľúbená je aj brusnicová omáčka. Zo sušených lístkov sa pripravuje čaj.

 

 

 

Zdravé červené bobuľky arónie nie sú len prevenciou a účinnou zbraňou pri problémoch s močovými cestami či obličkami, ako ich liečebné účinky majú omnoho širšie uplatnenie. Sú tiež prírodným liekom proti baktériám v ústnej dutine alebo žalúdku, účinné látky pomáhajú zabrániť bakteriálnym infekciám, ktoré by mohli viesť k vzniku zápalov. Známe sú tiež vysokým obsahom bioflavonoidov, ktoré bránia tvorbe krvných zrazenín a pomáhajú pri liečbe porúch krvi alebo otrave. Majú antioxidačné vlastnosti, chránia cievy a znižujú tak riziko vzniku aterosklerózy, pomáhajú pri skorbute, nechutenstve, únave a slabosti, hnačke, skleróze, bolestivej menštruácii.   Plody sú bohaté na organické kyseliny, minerálne látky, cukry, vitamíny a pektíny. Z minerálnych látok je to hlavne vápnik, magnézium, mangán, fosfor, sodík, draslík, z vitamínov - A, E, C a K, polyfenoly, antokyaníny a proantokyaníny, kyseliny citrónovú, jablčnú, benzoovú, šťaveľovú a fenolové kyseliny, omega 3 a 6 mastné kyseliny a vlákninu. Do veľkej miery z nich ťaží aj kozmetický priemysel. Pretože pomáhajú rekonštruovať bunkovú membránu sú súčasťou mnohých krémov, masiek, sér alebo toník.

 

 

 

 

Zistiť viac o našom mede

 

Napíšte nám
Meno:
Telefón: *
E-mail: *
Overovací kód: *
Text správy: *
Správa sa odosiela ...
* - povinné polia