Arónia

 

Modrofialové bobuľky čučoriedok nie sú jedinými zázračnými plodmi v našom sade. Pestujeme aj aróniu. Aróniu čiernoplodú (Aronia melanocarpa) mnohí poznajú pod ľudovým názvom jarabina čierna. Samotná rastlina arónie je opadavý krík s tmavofialovými plodmi v tvare bobule. Je relatívne nenáročná na pôdu a pestovanie a je preto ideálne pre domáce záhrady. Momentálne máme v našom sade k dispozícii sadenice arónie čiernoplodej a do budúcna plánujeme predávať plody či už čerstvé alebo sušené. a výrobky z nej ako napríklad džemy, šťavy alebo sirupy.

 

  Aróniu sme si vybrali pre jej zázračné účinky. Je známa vďaka vysokému podielu antokyanínov, bioflavonoidov, vitamínov vrátane vitamínov P, C, A, vitamínov zo skupiny B, železa, jódu, bóru, fluóru, mangánu, medi, kobaltu, rutínu, karoténom, pektínových látok, trieslovín, množstva minerálov a ďalších biologicky dôležitých aktívnych látok. Žiadne iné ovocie nemá tak vysoký podiel antokyanínov. Sú to látky, ktoré majú silné antioxidačné účinky, zaisťujú ochranu buniek a sú schopné naviazať voľné radikály. Obsahuje tiež vysoký podiel farbív a preto sa využíva v potravinárskom a textilnom priemysle.

 

 

 

 

 

 

Arónia mám mimoriadne priaznivé účinky na kardiovaskulárny systém, znižuje vysoký krvný tlak, priaznivo ovplyvňuje pružnosť a pevnosť ciev, pomáha pri kŕčových žilách a prečisťuje krv. Je žlčopudná, má protizápalový a protisklerotický účinok, zvyšuje vylučovanie nežiaducich solí z organizmu, eliminuje žalúdočné problémy, je vhodná pri doliečovaní žltačky, liečbe reumy a na podporu pečeňových a ľadvinových funkcií. Zmierňuje a lieči anémiu (chudokrvnosť), posilňuje imunitný systém, zmierňuje migrény, znižuje riziko artieriosklerózy, zabraňuje šedému zákalu a chráni oči pred UV žiarením. Je tiež vhodná na detoxikáciu organizmu, dokáže znížiť emocionálnu nerovnováhu a farbivá, ktoré sa v nej nachádzajú pomáhajú pri liečbe Parkinsonovej choroby. Odstraňuje z tela ťažké kovy a priaznivo vplýva na organizmus po chemoterapii. Dokonca je vhodná aj pre diabetikov. Pre vysoký obsah jódu a to až 400 mikrogramov na 100 g napomáha k správnemu fungovaniu štítnej žľazy, reguluje tiež sekréciu hormónov. U detí zohráva jód dôležitú úlohu pri rozvoji mozgu a inteligencie ale tiež v rámci prevencie zubného kazu.

 

 

 

 

Zrelé plody môžu byť konzumované aj v čerstvom stave, ale majú pomerne kyslastú až trpkú chuť a preto je vhodné kombinovať ich s iným sladším ovocím. Sú vhodné na zaváranie, sušenie, prípravu čaju, likéru, džemov, sirupov alebo štiav. Najviac využívaním produktom sú šťavy lisované za studena, ktoré sú následne pasterizované pri 85-95 °C po dobu 15 minút. Tento proces zaručí životnosť až dva roky. Šťavu je odporúčané piť maximálne trikrát za deň po 50 ml a dané množstvo rozriediť 200 ml vody. Pre zdravých ľudí za účelom prevencie sa  odporúča vypiť  30-50 ml zriedeného džúsu napríklad dve hodiny po jedle. Na jeseň môžete pozbierať aj listy, ktoré po usušení využijete na prípravu čaju. 

 

 

 

 

 

 

  Arónia je veľmi prispôsobivá a na Slovensku ju možno úspešne pestovať od nížin až do vyšších horských polôh. Vyžaduje slnečné stanovištia, ale znesie aj polotieň. Spoľahlivo rastie vo všetkých typoch pôd, dokáže rásť aj v ťažkých, ílovitých pôdach s nižším obsahom humusu, len rast rastlín i kvalita plodov je slabá. Pre pravidelne vysokú produkciu plodov sú vhodnejšie stredne ťažké, mierne kyslé pôdy s dostatkom humusu. Vyššie, vlhkejšie polohy Slovenska sú najvhodnejšie. Vzhľadom na neskoršie kvitnutie v druhej polovici mája, netrpí neskorými jarnými mrazmi a pravidelne rodí.

 

 

 

 

Zistiť viac o našej Brusnici

 

Napíšte nám
Meno:
Telefón: *
E-mail: *
Overovací kód: *
Text správy: *
Správa sa odosiela ...
* - povinné polia